Wim Pouw, keurslager

Tips van Wim

Bijna vergeten: het ezeltje
Het ezeltje, of liesstuk, is een bijna vergeten deel van het rund. Jammer, want het gaat om een prima stuk vlees. Om precies te zijn: de slip van de lende die dicht tegen de dikke lende aanligt. Het kan in zijn geheel worden gebraden, maar ook worden gestoofd of in plakken gesneden als biefstuk worden gebakken.

De traditionele Hollandse gehaktbal
Ingrediënten voor 4 gehaktballen: 500 gram half-om-half gehakt; 2 sneden witbrood; 1 ei; 2 dl melk.

  • Snijd van de 2 sneden witbrood (bij voorkeur oud) de korstjes en week het 15 minuten in 2 dl melk. Knijp het brood goed uit en voeg een ei, ½ theelepel nootmuskaat, zout en peper toe.
  • Prak alles met een vork door elkaar. Mocht de massa te droog zijn, doe er dan een scheutje schenkroom of nog een ei bij.
  • Verdeel het gehakt in 4 porties. Vorm van elke portie met natgemaakte handen een mooie ronde bal zonder barstjes. (Met afgekoelde handen draai je mooiere ballen!)
  • Rol de gehaktballen door paneermeel. Laat ze even rusten in de koelkast. (Koele ballen blijven tijdens het braden beter in vorm).
  • Verhit margarine of boter in een braadpan tot het schuim wegtrekt. Bak de ballen op een half hoog vuur rondom bruin. Draai het vuur laag, voeg circa 75 cl warm water toe en braad ballen met deksel op de pan in 20 minuten gaar. De ballen steeds een stukje verder keren zodat ze rondom bruin worden.

Wim Pouw, keurslager

Reigersbos 139
1107EW Amsterdam Zuidoost
0206977622
0206977622

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten